Traumatherapie

Het woord trauma klinkt heftig maar is simpel gezegd een verzamelwoord voor elke gebeurtenis die ooit teveel voor je is geweest om te verwerken. Dit kan een  eenmalige gebeurtenis zijn geweest of een gebeurtenis die zich vaker heeft herhaald. Het kan een grote gebeurtenis zijn geweest of op het oog een kleine gebeurtenis die  toch veel impact heeft gehad.

Zo’n gebeurtenis kan van alles zijn: een ongelukje, een medische ingreep maar ook situaties die voor jou als kind te veel of te moeilijk waren om mee om te gaan. Tijdens zo’n situatie mobiliseert je lichaam een hoop energie om te kunnen reageren op de gebeurtenis. Je lichaam maakt zich klaar om te gaan vechten of te vluchten. Soms lukt het door de omstandigheden niet om de opgebouwde energie adequaat te gebruiken. Dan blokkeert deze energie in je lichaam en kan zich niet op een natuurlijke manier ontladen. Tijdens een traumasessie krijgt je lichaam de kans om die energie stapje voor stap op een veilige manier te ontladen.

Een andere mogelijke reactie van het lichaam op een traumatische gebeurtenis is bevriezen. Bij het ontstaan van het trauma was de situatie zodanig dat je niets anders kon doen dan jezelf terugtrekken en stil houden. Denk maar eens aan wilde dieren en hun overlevingsmechanismen.  Wanneer een hert wordt aangevallen door een tijger en niet kan ontkomen, blijft het doodstil liggen alsof het niet meer leeft. Het hert blijft onbewogen totdat de kust veilig is. Als er een moment komt waarop alles weer veilig is, gaat hij staan en schud en rilt tot de vastgezette energie ontladen is. Dieren doen dit van nature.

Bij mensen kan vastgezette energie allerlei klachten geven zoals: fysieke pijn, overgevoeligheid, gevoelloosheid, slaapproblemen, hyperalertheid, en nog vele andere symptomen. Met de juiste begeleiding kan je de vastgezette energie uit je systeem bewegen. In een traumasessie werken we met de natuurlijke herstellende impulsen van je lichaam. Er is aandacht, tijd, rust en ruimte om langzaam de bevroren energie weer in beweging te krijgen. Vanuit een aanwezige houding, leer jij je onbewuste reacties kennen en jezelf te reguleren. Zo oefen je om op een andere manier met prikkels om te gaan.